С 42,6% е нараснал броят на румънските туристи в Несебър през това лято, предаде кореспондентът на Агенция Блиц в Бургас.

Значително повишаване на приходите са отчели звената „Туризъм” и „Търговия”, като отдел „Туризъм” отбелязва, че ръстът на приходите е нараснал с 30%, а отдел „Търговия” – с 25%. Това стана ясно по време на среща между кмета на морския град Николай Димитров с консули и представители на посолствата от страните, почиващи на територията на общината през летния сезон.
Директорът на отдел „Транспорт” Никола Матев представи положителните резултати от увеличаването на броя паркоместа и обособяването на общински паркинги. Очаква се следващата година да бъде създадена електронна система, която да информира за свободните места в паркингите, като с това се цели намаляване на движението на автомобили в Стария град.
Заместник кметът по обществения ред, спорта и младежките дейности Янаки Стоянов запозна присъстващите с резултатите от работата на новосформираното Контролно звено, което успешно функционира от април тази година. Събрани са около 560 хил. лв. от такси за алкохол и тютюн, които са с 200 хил. повече спрямо миналата година. Предвидените 150 хил. лв. приходи от паркингите са нараснали на 200 хил.лв. Издадени са 280 акта за нарушаване на обществения ред и 70 акта за просия.
Значителни резултати отчита и дейността на РПУ – Несебър, чийто екип, съставен от местни и командировани полицаи си сътрудничи с община Несебър и Акционерното дружество „Слънчев бряг” за борба с джебчийството, проституцията, разпространението на наркотици и други престъпления. Началникът на сектор „Сигурност”, гл. инспектор Николай Караиванов, представи данни за изминалия сезон, които отчитат понижаване на престъпността с 28% и повишаване разкриваемостта на престъпленията с 12%.
В периода до 30 септември в РПУ – Несебър са заявени 2146 престъпления на територията на Общината, като за същия период през 2007 г. те са с близо 800 по-малко. Разкрити са 175 криминални и 44 икономически престъпления. Издадени са 4322 акта за нарушаване реда по пътищата, като 357 от тях са за шофиране в нетрезво състояние. Най - новата придобивка на полицейското управление е системата за видеонаблюдение в района на Несебър и Слънчев бряг, за която е обособено специално денонощно звено.
Кметът на община Несебър представи накратко някои от идеите на местната администрация за предстоящата година и следващия туристически сезон. Една от тях е започналата вече инициатива за нова визия на уличната търговия, като временните търговски обекти бъдат пренасочвани по крайбрежните райони с цел разтоварване на улиците в Стария град. Пример за това е създадената наскоро „Улица на занаятите”, чието местоположение е в периферията на полуострова извън натоварените пешеходни зони.
Положителни промени очакват и новата част на Несебър, където има идея северното крайбрежие да бъде обособено като зона за атракции и забавления. Димитров сподели, че община Несебър ще инвестира средства за подобряване условията за спортен туризъм, като вече е стартирано проектирането на всички спортни терени в общината. На площ от 20 хил. кв.м. ще бъде построен спортен комплекс, в който да бъдат организирани мероприятия не само през активния сезон, но и през цялата година. /БЛИЦ