41% от мъжете и 34% от жените у нас са със свръхтегло. Със затлъстяване са 22% от мъжете и 16.6% от жените, сочат данни на Министерството на здравеопазването.
Наблюдава се общо увеличение на консумацията на мазнини у нас, приемът на готварска сол е от един до три пъти над нормата, стана ясно на семинара "Храненето- семеен въпрос".
На трапезата на българина все по-рядко има риба, плодове и зеленчуци. Отчетено е, че средната употреба на много от витамините и минералите е под референтните стойности за хранителен прием.

Тревожно е, че у нас често се установява свръхтегло и затлъстяване при юношите. Най-висок е относителният дял на това явление в началото на пубертета - 25 на сто от момчета на 13-годишна възраст са със свръхтегло, а 6.9 - със затлъстяване. При момичетата на възраст 10 години 20 процента са със свръхтегло и над 4.5 на сто са със затлъстяване.
85% от децата, захранени с изкуствено мляко след раждането развиват наднормено тегло. Този процес е траен, дори в тинейджърска възраст, сочат изводите от проучване на конфедерацията на организациите за защита на семейството в ЕС. Причина за затлъстяването е и свободното предлагане на пазара на храни като чипс, дюнери, хот-дог, пици. 2/3 от зърнените закуски на пазара са с изключително високо количество на захар, което причинява затлъстяване. Все повече родителите предпочитат да хранят децата си "бързи" закуски за сметка на плодовете и зеленчуците, смятат още експертите. Те не одобряват използването на анимационни герои на етикетите на храните за деца, тъй като това води до привързването на децата към нездравословните продукти. /БЛИЦ