Всеки пети полицай у нас не може да пробяга 800 метра според изискванията и няма да успее да догони бандит на по-малко от километър, съобщава в. "24 часа". Причината е, че над 20 на сто от пазителите на реда не отговарят на изискванията за физическа форма, не се явяват на задължителните годишни изпити или пък носят извинителна бележка от лекар.
Хиляди редови полицаи не могат да преодолеят 800 метра за 4 минути или да направят 40 лицеви опори, каквито са нормативите.
За проблема алармираха от центъра за бойна подготовка и спорт на МВР.
Вместо да стават по-силни и ловки, по-голямата част от полицаите се запускат с всяка изминала година. Никой не ги наказва, ако не отидат на физически изпит или не го издържат.
На последните два задължителни годишни изпита за физическа подготовка, проведени през 2008 и 2007 г., са се явили 87 процента от полицаите. Други 7 процента дошли, но не облекли екипите, защото имали извинителна бележка от лекар, показва статистиката.
От 80-те процента, преминали през теста, средно 15 на сто не са покрили минималните нормативи за последните две години.
Пазителите на реда се затруднявали да скочат 210 см от място за мъжете и 175 см за жените. Проблем за униформените било и да обиколят четири пъти две колчета в т.нар. осморка за по-малко от 17 секунди.
Някои от мъжете нямали сили да направят 40 лицеви опори, а дамите се затруднявали от 32 коремни преси.
Оказва се, че именно охранителните униформени полицаи, които всеки ден трябва да ловят бандитите на улицата, са най-зле подготвени.
Най-мързеливи са полицаите в София и големите градове. Отчита се като цяло, че жените в униформа са по-старателни. /БЛИЦ