Цони Цонев, член на Висшия съдебен съвет и председател на комисия ”Борба с корупцията и професионална етика” към съвета изиска днес информация от окръжния прокурор на Русе по повод инцидента с прокурор от районната прокуратура в града, описан в средствата за масова информация.

В понеделник на заседание на комисията ще бъде разгледан случая и най-вероятно по предложение на петима членове от ВСС ще бъде образувано дисциплинарно производство на прокурора, чието скандално поведение е описано в централните вестници. “Не само е скандално поведението, но и недопустимо за един прокурор, който е призван да спазва първо той законите в държавата“, коментира Цони Цонев и допълни: "ВСС е категоричен - при подобни прояви всеки от нас трябва да носи отговорност за поведението си, както в професионалния, така и в личния живот".
Образуването на дисциплинарно производство се очаква да стане още на първото заседание на съвета след инцидента в сряда - 29 октомври. Агенция БЛИЦ припомня, че около 02.00 часа по-миналата нощ в оперативната дежурна част на Второ РУ на МВР в Русе бе получен сигнал от персонала на бистро в града за възникнал в заведението скандал. Пристигналият на място полицейски екип установил, че разпрата е предизвикана от пиян мъж. Когато униформените му поискали документи за самоличност той започнал да ги обижда и да ги заплашва със саморазправа. Мъжът бил отведен в сградата на Второ РУ на МВР, където продължил да буйства и да обижда служителите на реда. Там била установена и самоличността му - С.И. /41 г./, прокурор от Русенска районна прокуратура./ БЛИЦ