Рядко в македонските медии и във форумите могат да се прочетат добри думи за България и българите, да не кажем, че това е може би първият случай от много дълго време насам, в който във форум хора благодарят на България.
“Къде са сега коментарите на онези, които плюят срещу нас, които ценим българите и които виждаме бъдещето в тях. Не сме кадърни за нищо в 21 век. Живеем от хуманитарна помощ, като че сме слепци, и ние имаме държава. Ако не бяха българите, ще псовисаме. Те бяха първите, които през 1990 г. в Прилеп дариха бараки за социалните случаи. Ако не бяха техните танкове през 2001 г., половината Македония сега щеше да бъде в Косово. И защо Сърбия или Гърция не ни подариха 20 000 ваксини, ако толкова ни обичат? Браво, братя българи, от душа ви обичам. Добре дошъл е Борисов със своята инвестиция. Ние сме глупав народ. Не можем да се организираме. Всичко е бедно, 10 % живеят в мизерия и здравеопазването оцелява от хуманитарна помощ, като че сме в Централна Африка. Драги българи, добре сте дошли. Обичам ви от душа. Вие сте единствените, които мислите за нас повече, отколкото нашите политици”.
Това пише Раде във форума на македонския вестник “Нова Македония”, който публикува информация за дарените от България на Македония 20 000 ваксини срещу заушки, епидемия от която болест върлува в Македония. Македония е получила ваксините, след като “Министерството на здравеопазването е поискало да вземе назаем ваксини от съседните страни, така че да не се спре извънредната ваксинация”.
Мнението на кумановец гласи: “Браво, българи. Сега се вижда кой ни обича и кой мисли за нас да оцелеем. Кой ни е крив, че сме овци”.
Друго мнение: “Ако ваксините бяха сръбски, щяхте да ги сложите на първата страница”.
“Македонци-и-и-и. Ще имаме ли доблест да кажем благодаря на братята от Република България или пак ще продължим с псувни в нашия селски стил?”
Естествено дори и при такъв жест от българска страна не липсват мнения като:
“България е нужникът на Европа”.
“Това е въпрос до редакцията на Нова Македония: От кога вашата уеб страница стана един евтин български уеб форум?” /БЛИЦ