Над 60 лонди и две колички за продажба на царевични кочани на открито са иззети от служители на отдел “Контрол търговска дейност” , към общинската дирекция “Опазване на обществения ред” във Варна само за няколко дни.
“Продажбата на кочани царевица на открито е забранена и търговците нямат разрешителни за тази дейност. След като изземем кочаните и лондите, пишем актове”, съобщиха служители на дирекцията. Едната от количките е била иззета вчера в момент, в който собственикът й я разтоварвал от багажника на жигулата си. Освен нея са прибрани и няколко чувала с царевица.
До момента има издадени актове за почти 6000 лв. на царевичните бизнесмени. Нито един лев от тях обаче не е платен. “Ние ги гоним, а те отиват на борсата и пак купуват лонди и царевица”, разказа общински служител. Оказало се, че царевичните босове са трима роми от Белослав, които пускали свои хора да продават на ключови места в града. И на тримата има издадени поне по 5-6 акта. През последната седмица общинските служители са изгонили продавачи на царевица от булевардите “Княз Борис”, “Сливница”, площад “Независимост” и Морската градина. Иззетите лонди и колички се съхраняват в склад на общината. Царевицата пък се унищожавала заради изискване на нормативна уредба.

Продавачите на царевица с топинг, която се предлага изронена в пластмасови чашки от подвижни павилиони, пък имали разрешителни. “Тази царевица е замразена и не се вари на самата улица”, уточниха от общината. Служители на отдела за контрол на търговската дейност коментираха и че масово продавачите на царевица, които работели за белославските босове, са малолетни. Освен това били и без трудови договори.  /БЛИЦ