В условията на икономическа криза и застой в сделките с имоти бивша резиденция на Тато намери нов стопанин. Договорът за продажбата с новия собственик „Хотел мениджмънт“ АД вече е подписан, съобщава "Стандарт".
Срещу бившата резиденция “Липник” на Тодор Живков държавата ще придобие пет апартамента в новопостроена сграда “на пъпа” на Русе. Те се намират на втория етаж на тузарска сграда до хотел “Данюб плаза” и могат да бъдат използвани за офиси.

Всеки от двата разменени имота е оценен на 1 200 000 лева и според специалисти сделката е равностойна. Новият собственик на бившата Татова резиденция възнамерява да изгради там център за прояви на високо равнище като международни срещи и конференции. За целта обаче ще са нужни инвестиции в размер на поне 2 000 000 лева.

Областният управител Мария Димова подчерта, че това е един добър вариант за възраждането на имота, който от години е празен и се руши. 

Резиденция „Липник“ е разположена сред 20 000 декара липова и дъбова гора. Преди падането на тоталитарния режим през 1989 г. се използваше за срещи между Тодор Живков и румънския му колега Николае Чаушеску, а също и от ръководни величия на тогавашната власт. Няколко години по-късно сградата бе разграбена, а по-късно възстановена от „Русенска безмитна зона“ АД.

През 2002 година „Липник“ бе прехвърлена на Българския олимпийски комитет и русенския му клуб „Олимпиец". Последната сделка е изгодна  за държавата, тъй като е подписан документ, че сградата ще се превърне в делови център и ще може да се ползва на по-ниски цени за отговорни делови срещи, каза областният управител Мария Димова. /БЛИЦ