Сирене на цена 3.80-4 лева няма нищо общо с параметрите на бяло саламурено сирене. В него се слагат млекоподобни продукти, сухо мляко, внос от Малайзия. Това заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по бТВ тази сутрин. Друг проблем са месоподобните кренвирши на цена около 4 лева и дъмпинговият мед, внос от Китай.
Сирене с цена под седем лева е тотално съмнително, посочи министър Цветанов. По думите му основният проблем е, че голяма част от българските млекопреработватели отказват да изкупуват българска продукция, защото им е по-евтино да вкарват отвън боклуци. Земеделският министър призна, че вносът на заместители на мляко и месо нанася удар върху родните производители. Трябва да се защити и българския консуматор, добави Цветанов. В тази връзка министърът свиква Консултативния съвет към Министерството на земеделието и храните и представители на Асоциацията на животновъдите. Цветанов поясни, че на срещата ще се обсъжда решаването на проблема, който създава вноса на заместители на мляко и месо в България. Той добави, че това нанася удар върху родните животновъди, чиято продукция не се изкупува. Друг проблем е, че съществуващата нормативна уредба не може да защити ефективно българските производители на месо и мляко.
Трябва да се върне българския държавен стандарт, коментира от своя страна председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски. По думите му всички тези съмнителни продукти, направени от боклуци, които се консумират, водят до тумори и ракови образувания.
Валери Цветанов каза още, че всички субсидии за земеделските производители ще бъдат изплатени. /БЛИЦ