Ядем радиоактивни гъби
35 години след ядената катастрофа в Чернобил тази храна в Европа все още съдържа високи нива на радиация
Преди повече от 35 години, на 26 април 1986 г., експлодира реакторът на атомната електроцентрала в Чернобил (Украйна). Ядреното бедствие освободи толкова много радиоактивни материали, че опасността съществува и днес, пише Глас нюз бг.
Според Der Standard австрийската организация Global 2000 бие тревога. Причината: Еколозите са открили „тревожно високи нива на изотопа цезий-137“ в гъбите.
Радиоактивният материал е измерен в Spital am Pirn (Горна Австрия). Селото се намира само на 150 километра от границата с Германия и на повече от 600 километра от мястото на катастрофата.
Установено е, че гъбите съдържат 7563 бекерела на килограм, което превишава повече от дванадесет пъти ограничението от ЕС от 600 бекерела на килограм.
Изотопът цезий-137 може да причини рак или така наречената радиационна болест при хората, която има различни симптоми, от увреждане на кожата до (с много интензивна радиация) смърт в рамките на минути.
След аварията в Чернобил вятърът и дъждът транспортираха цезий в Европа в продължение на няколко дни. Смята се, че около 40% от общата площ (около 3 900 000 квадратни километра) е била замърсена с поне 4 бекерела на килограм.
Но как това вещество попада в гъбите? Цезият потъва от повърхността към долните слоеве, където сега се абсорбира от тях. В резултат на това животните, които ядат гъби, могат да се разболеят, също като хората.