Ядеш и ревеш: Ще се бръкнем яко за Великден

Българската плешка е 24 лв. за кило, а бутът е 27 лева

Великденската трапеза излиза между 70 и 100 лева, ако сложим от всичко по малко, пише "Телеграф". В сумата са включени агнешко, яйца, козунаци и салати.

В търговската мрежа се предлага както българско, така и македонско месо, като най-евтино е в големите магазини, където то струва от 21 до 25 лв. за кило в зависимост дали е плешка или бут. Плешката с произход Северна Македония излиза около 3 кг и цената на цялото парче е 74 лв.

Българската плешка е 24 лв. за кило, а бутът е 27 лева.

Най-скъпо излиза агнешкото в месарниците на столичния Женски пазар, където цената на бута удари 30 лв. за кило. Обикновено най-дребните излизат малко над 2 кг, за което потребителите ще платят минимум 60 лв. Въпреки това пред магазина се извива огромна опашка от чакащи да си купят прясно месо.

Агнешкият комплект за дроб сърма от българско агне струва 15 лв. за кило, но е в разфасовки по 1,5 до 2 кг и излиза между 25 и 35 лв. В арабските месарници пък великденската мръвка е по 22 и 24 лв./кг, но няма никакъв интерес от посетителите на пазара. Има и комплекти, които са по 12 лв. за кило.

На пазара в Долни Богров пък продават мръвка от бусове с хладилен багажник. Цената на килото е 26 лева, независимо дали е бут или плешка. Има и по сергии, като там струва 20 лева за кг. На маси, опънати на поляната на Богров, има комплект за дроб сърма по 10 лв. за кило. Кора яйца пък закова 10 лева.

Пазарът е залят от яйца седмица преди християнския празник. В големите магазини цената на кора с български яйца струва 9 лева за размер М и 10 лева за по-едрите. На същата стойност са и полските, които са кафяви. На Женския пазар обаче ситуацията е по-различна.

Там от производител яйцата струват 50 ст. за брой, а цялата кора излиза 15 лв. Продават и бели от Украйна, които струват по 60 ст. за брой, а кората излиза 18 лева. В магазините се продават различни варианти на бои, като има перлени, седефени, ваденки за яйца и обикновени таблетки за оцветяване.

Цените започват от лев и стигат до 5-6 лв. за опаковка.

Зелените салати, които са традиционни за този период на годината, са най-малкото перо в бюджета за великденската трапеза. Ако се купуват от пазара, те струват буквално стотинки. Много от търговците ги продават на едро, за да се хванат в цена от лев. Например пускат 3 за левче, а лукът е 4 връзки за левче.

Репичките започват от 60 ст. за връзка и стигат до 1,20 лева. Има и домати по 2-3 лева, а краставиците са по лев и малко килото. Освен салата от пазара могат да се купят и евтини малини, ягоди и боровинки. Цената на кило боровинки е 14 лева, а ягодите от Кричим са по 4 лева за кило.

Има и по 2,50 лв., но са по-дребни, подходящи за сладко или компот, защото са много сладки.

Пресните картофки на Женския пазар, които са идеални за гарнитура към агнешкото, струват от 1,80 лева за по-едрите до 2,50 лв. за кило дребни картофки, но на различните сергии могат да се срещнат и за 4 лв. за кило. В големите магазини се продават средно за 2-2,50 лв.

Най-сладката част от празника е козунакът. В магазините се продават различни видове със и без стафиди, шоколад, сухи плодове и други. Цените започват от лев и стигат до 20 лв. в зависимост от продуктите.

Панетоне, което е запазена марка за коледните празници в Италия, тук се продава и за Рождество, и за Възкресение, като цената му е около 10-12 лв.

Има и великденска коломба, което е също италиански сладкиш, но цената й е над 20 лв. Българските козунаци със захар и стафиди, изпечени в магазини на място, са по 5 лв. за брой. Масово обаче и по пазарите се продават пакетирани по 3,50-5 лева за брой.