Иван Драшков не е присъствал по време на пораждането на идеята за подписка срещу депутата от КБ Татяна Дончева. Това заяви днес пред Върховния административен съд Цветелин Йовчев, бивш директор на контраразузнаването в ДАНС, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Йовчев каза пред съда, че идеята се е появила спонтанно и едва след това колегите на Иван Драшков му предложили той да се присъедини към подписката. Тогава бившият заместник ректор на ДАНС се подписал пръв на документа. Подписката била по повод на изказване на Татяна Дончева, че бившите служители на НСС са пречили на работата. Съответният документ е бил заведен в деловодството, а шефът Петко Сертов не бил информиран именно заради тази спонтанност.
Днес Иван Драшков заяви пред журналисти, че продължава да смята, че е освободен от длъжност неправилно. Той определи протеста на полицаите като основателен, но направи съпоставка, че той е бил изгонен от ДАНС само защото е подписал декларация. Бившият заместник-директор на ДАНС определи като заслужени похвалите от доклада на ЕК по повод организациите, които се борят с престъпността в България. Днес се стигна до решение и на следващо заседание, за да се разпитат още свидетели по делото, в което Иван Драшков оспорва освобождаването си от длъжност.
БЛИЦ припомня, че скандалът около Драшков избухна на 1 октомври миналата година, когато лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев обяви, че основната "къртица" на ДАНС е един от заместниците на Петко Сертов - Иван Драшков. Според депутатът Драшков  е идеолог на разработката "Галерия" за проследяване на телефонните разпечатки на журналисти. Янев твърдеше още, че Драшков е комуникирал активно с бизнесмена Младен Мутафчийски, койт е съсобственик на сайта Frognews, чийто главен редактор Огнян Стефанов беше пребит.
След това гръмна и скандала около брата на Иван Драшков - Петър Драшков, който беше задържан, а след това освободен при гледане на мярката му за неотклонение. Той е едноличен собственик на търговското дружество "Сида- С“, опитало да закупи да извърши незаконна сделка с общински терен от 14 декара в ж.к „Стрелбище". Представеният договор за сделката е бил с фалшифицирания подпис на столичния кмет Бойко Борисов.
Появиха се и информации за 25-годишният син на Драшков, че бил собственик на жилищен комплекс в столичния ж.к Дружба. Синът му още тогава заяви,  че финансирането на обекта със 160 апартамента е чрез 100% банкови заеми и всичко е законно. / Милан Николов, БЛИЦ