Ние, българите, сме жестоко комплексирани. Непрекъснато се укоряваме, оправдаваме, търсим причини за бедите си. 100 и няколко години не стигат, за да избием тези комплекси. На тези разсъждения се опря проф. Юлиян Вучков за встъпителното си участие като морален наблюдател в сутрешния блок на Нова тв, където припомни: "Свестните у нас считат за луди".
Професорът говори за някои от Великите луди в българската история и как тогавашното общество се е отнасяло към тях. Ботев са го смятали за фукльо, тръгнал с тайфа келеши да събаря империята. Много от съвременниците му не са си давали сметка, че той е имал абсолютното съзнание, че ще загине, но е искал да стъписа Европа и да привлече внимание към България. Вазов пише за пиянството на един народ, за да изрази  опиянението, вдъхновението и шеметния стремеж на душата, когато се бори за свобода. "Лудите, лудите да дойдат", възкликва чорбаджи Марко.
И в съвременния свят имаме тези примери, смята Вучков. Категории като идеализъм и донкихотщина се смятат за тъпащина и смехория. Всички еснафи мислят така. От мързел отказват да вдигнат погледа си по-високо. "Е, айде малко да рискуваме", прикани професорът. "Опитвай 100 пъти, докато успееш", бе другото послание. /БЛИЦ