Вече ще има възможност да сме наясно с миналото, да не се поддаваме на митове и легенди, а всеки да прегледа документи, снимки и материали и да оцени сам за себе си историята. Това каза лидерът на НДСВ Симеон Сакскобуррготски при представянето на сайта за царското семейство.
На www.kingsimeon.bg могат да бъдат намерени снимки, архивни документи, аудиозаписи от златния фонд на БНР на цар Борис Трети, както и обяснения за връзките с други династии, пише "Дневник". Специален раздел е посветен на връщането на царските имоти.
Представянето на сайта даде повод за една от редките покани на журналисти в дома на Сакскобургготски в резиденция "Врана". Симеон се впусна в разкази за любопитни моменти от историята на сградата. Обясни как през Втората световна война бомба е разрушила едно крило и как кръстникът на баща му - Цар Николай Втори, подарил облицовката на трапезарията по случай пълнолетието на Борис Трети.
За разлика от съпруга си, който беше с костюм, доня Маргарита беше по джинси и шушляково елече с подплата. Домакинята носеше и вино на гостите си и обсъждаше с тях ангажиментите си за деня.
Зам.-председателят на НДСВ Илия Лингорски и пресаташето на царското семейство Галя Дичева казаха, че сайтът ще се попълва с нови данни, информация и снимки. Така ще се вдигне завесата на умишленото забвение, зад която е скрита истинската история, заяви Ивайло Шалафов, който е сред основните инициатори за създаването на интернет-страницата.
"Всеки ще може да изследва малко известни факти, да види разкази от лични срещи на хора с цар Борис Трети и с Негово Величество Цар Симеон Втори, тези срещи са жизнеутвърждаващи и трогателни за всеки", обясняваше Лингорски.
На сайта се намират кратка биография на "Негово величество Симеон ІІ , цар на българите", история за детските му години, възшествието, годините на изгнание, завръщането и разделът "В служба на Отечеството".
Сред историите в раздела "Знаете ли, че..." се разказва как царица Иоанна напуска България само с няколко куфара, как втората съпруга на Цар Фердинанд - Царица Елеонора - спасява Боянската църква от разрушаване. Има снимки и обяснения за царските ордени, гербове и символи, за официалните резиденции на царското семейство - дворците в София и в "Евксиноград", както и за "частните дворци и домове" - "Врана","Царска Бистрица", "Кричим", къщата в град Баня. /БЛИЦ