За втори път в рамките на година и половина Варненският окръжен съд оправда бившия кмет на Долни Чифлик Стефчо Стоянов по обвинението да е извършил престъпление като длъжностно лице и през 2005 година да е продал близо 6 декара и половина частна общинска собственост на ЕТ "Николинка Куликова - Никол".
Пресслужбата на съда припомня, че първият наказателен процес срещу Стоянов тръгна през 2006 година. Тогава в три съдебни заседания съдът изслуша десетки свидетели и няколко Съдебно-технически експертизи /СТЕ/, свързани със статута на процесната земя. Тя е в землището на курорта Шкорпиловци и била актувана като частна общинска собственост през април 2004 година. Върху земята имало 3 обекта - "Плод-зеленчук", сладкарница и пивница, собственост на Куликова. Година по-късно тя кандидатствала пред общината да закупи и земята, върху която са притежаваните от нея обекти. Тогавашният кмет Стоянов консултирал сделката с юрист и одобрил закупуването на земята без решение на Общинския съвет и без търг. Комисия определила цената като се позовала на Постановление на МС №235/1996 година. Земята била продадена за 34 059 лв. По-късно СТЕ установила, че пазарната оценка на процесния имот възлиза на 290 000 лв.
През юли 2007 година Варненският окръжен съд произнесе оправдателна присъда спрямо Стефчо Стоянов, обвинен в престъпление по служба. Заради допуснати процесуални нарушения година по-късно Варненският апелативен съд отмени изцяло присъдата и върна делото за ново разглеждане на друг съдебен състав. Отново след три съдебни заседания ВОС повторно оправда бившия кмет на Долни Чифлик в това да е извършил престъпление като длъжностно лице.
Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд. /БЛИЦ