Кметът на Хасково се държи като колумбийски мафиот. В града действа модел на обвързване на местната власт и прехвърляне на общински пари на роднини. Това заяви председателят на “Ред законност и справедливост” Яне Янев по бТВ тази сутрин, който разкри множество далавери на градоначалника на Хасково Георги Иванов. Кметът на Хасково изчезна в чужбина, след като стана ясно, че прокуратурата ще му повдигне обвинение за безстопанственост.
Депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев разкриха множество далавери, направени от кмета Георги Иванов в Хасково в полза на негови роднини. Той е отстъпвал право на строеж на сина си Павел Иванов и баджанака си Камен Гърбев и фирмата "Арес-2002" ООД на Иван Петров - Джона, съсобственик в която е тъщата на кмета. Една от най-големите далавери са отстъпени права за строеж на парцел в двора на РСПАБ за построяване на хотел от фирмата на сина му; продадена срещу 25 000 лева вила на областната администрация, препродадена впоследствие за над 300 000 лева от баджанака Гърбев; незаконно отнети 6 дка земи от църквата "Света Богородица", прехвърлени на фирма с участието на тъщата на Иванов, алармира Яне Янев.
В областта на строителството, където фирми на неговата съпруга, на другия му син Станислав Иванов и на приближени лица получават поръчки за изграждане и ремонт на различни обекти на обща стойност 5 471 667 лв. Комисията за борба с корупцията е сезирана и за друга незаконна схема на градоначалника на Хасково - граждани, нуждаещи се от административна услуга, са принуждавани да правят дарения в полза на общината.
Депутатът Яне Янев заяви, че има магистрати, прокурори и съдии, които са замесени в това престъпно управление. Той ще сезира ВСС да направи проверка за нерегламентирани срещи на кмета, свързани с уреждане на икономически договори. Яне Янев отправи призив към ДАНС да проверят имотите на Георги Иванов в чужбина. Той уточни, че става дума за имущество с много висока стойност, което кмета крие в Германия и във Великобритания.
Защитниците на кмета Иванов освиркаха устатия Янев и директно го попитаха дали е дошъл да събира дивиденти за бъдещите избори в Хасково. Лидерът на ромите Ачо Йорданов пък направо му заяви в лицето: „Крадецът е дошъл в Хасково да вика – дръжте крадеца...” Янев въобще не се впечатли от казаното и продължи да информира гражданите, че градоначалникът има и 32 лични сметки, които също подлежат на проверка.

В центъра на Хасково, от където излъчваше директно бТВ се събраха около 2000 души “за” и “против” управлението на кмета. Съдържател на заведение “Черно и бяло” Емин Дормуш в града, което е било затворено през 2000 година и досега има процедура по приватизация заяви, че кметът му е поискал рушвет от 50 хиляди лева, за да си вземе обратно заведението. Много граждани сигнализираха още за отчуждаване на имоти, срещу което не са получили нищо.
В своя защита кметът на Хасково Георги Иванов заяви от Германия, че всички сделки са проверени от компетентните органи и не са открити закононарушения. Той беше категоричен, че не е избягал и не се крие. “ Пратете много поздрави на прокуратурата, ако исках да избягам, нямаше да отида в Германия, а в Южна Африка”, каза още градоначалникът. По думите му прокуратурата го е повикала на разпит във вторник следващата седмица от 14 часа. Той определи ставащото срещу него като политическа атака. “Всички тези искат да видят физиономиите си в листите за предстоящите избори. Ще ги отсвирим всички тия”, каза още кметът на Хасково. По късно говорителката на ДАНС Зоя Димитрова заяви, че проверките срещу кмета на Хасково не се приключили и продължават и в момента. /БЛИЦ