Фойерверките са една от най-често срещаните теми дни преди настъпването на Новата година. Традицията да има много шум, взривове и светкавици, обаче придобива все по-тревожни отенъци заради зачестяващите инциденти в празничната нощ.

В крайна сметка редом със забавлението и ефектите се оказва, че има и доста стресирани и дори мъртви животни. Равносметката е зловеща и буди внимание!

Статистиката показва, че най-много изгубени домашни кучета има около Нова година заради пиротехниката, която се използва масово в празничните дни. За това предупреждават и от фондация "Четири лапи".  
 


Все по-малко се говори обаче за последиците от използването на фойерверки не само върху животните, но и върху хората. Трябва да знаете, например, че експлозиите от фойерверки отделят много тежки метали, перхлорати и отровни газове в околността. Концентрацията им често не е никак ниска.

Гърмящите бомби се внасят предимно от Китай, а легалните им варианти спадат към категория 3 - с най-висока степен на опасност при любителските пироизделия на пазара.

Според инструкциите те трябва да се продават само на пълнолетни. А след запалване на фитила трябва се отдалечим на поне 15 метра дистанция. Ако не успеем да направим това, може да се нараним или временно да загубим слуха си.

Вижте 20 причини да прекарате празника без "компанията" на фойерверки и пиротехника.

1. Животните имат много по-чувствителен слух от хората – фойерверките са много по-силни за тях и значително надвишават прага на болката. Шумът от зарята уврежда слуха на животните, понякога трайно.

2. Взривовете на фойерверки в близост до животни причиняват изгаряния и други тежки наранявания.

3. Ужасените животни често бягат или напускат своите територии и приюти. Ужасени птици често се удрят в сгради, проводници и др.

4. Кучетата, в паника, често излизат на пътя на движещи се коли.

5. Котките и кучетата често объркват пиротехниката за играчка – последствията често са трагични (ампутации на челюст и т.н.).

6. Птиците напускат гнездата си и често не могат да се върнат към тях. След зарята на Нова година се появява все по-голям брой осиротени диви животни.

7. Водни птици и риби могат да бъдат отровени с остатъци от пиротехника в езера и др. водни басейни.

8. Рибите бягат от заслоните си от страх. Често ги изяждат хищници.

9. При кокошки-носачки се наблюдава по-малък брой снесени яйца, много от които са и с дефекти, след като са гърмяли фойерверки.

10. Силните звуци карат птиците да прекъснат времето си за хранене, което може да доведе до хипотермия и смърт през зимата.

11. Фойерверките могат да предизвикат пожари при сухо време.

12. Фойерверките съдържат редица опасни субстанции, които се отделят в околната среда при експлозията.

13. Фойерверките разрушават озоновия слой.

14. Фойерверките създават замърсяване със светлина, шум, отровни вещества и отпадъци, които остават в природата около нас.

15. Използването на фойерверки в по-големи мащаби (силни и много на брой) замърсява дори много големи площи и влияе на качеството на въздуха в даденото място.

16. Освен преките наранявания, причинени от невнимателно боравене с пиротехнически средства, се генерират голям брой опасни изпарения, които под формата на димен облак се изпускат в околната среда. Например тежките и др. метали (като K, Ba, Mg, Sr, Cu, Pb, Sn, Al, Bi, Ga), чиито съединения се използват във фойерверките като окислители, стабилизатори, оцветители на пламъка и за други специални ефекти.

Тези метали се отделят особено под формата на малки частици, които след това лесно влизат в дихателните пътища, където могат да имат много лошо въздействие върху здравето, както на хората, така и на животните. За астматици, например, стоенето в близост до изгорели фойерверки може да предизвика пристъпи.

17. Други замърсители, възникващи при изгарянето на фойерверки, включват серен диоксид, азотен диоксид, въглероден диоксид, въглероден оксид и суспендирани частици. Освен това по време на горене може да се освободи подземен озон, който е отровен за човешкия организъм.

18. Перхлоратите, които са честа част от фойерверките, могат да замърсят водата и да попречат на абсорбирането на йод, което може да доведе до заболяване на щитовидната жлеза.

19. Светлините от заря могат да предизвикат припадък при хора (и животни) с епилепсия.

20. Повечето фойерверки се произвеждат в развиващите се страни, където не са спазени стандартите за безопасност. Има наранявания, отравяния, експлозии и течове на отровни вещества в околната среда. В тези страни често се използва и детски труд…