Петима от групата, извършила вандалски действия в гробището в с. Опълченско, са установени от криминалисти от ОД на МВР-Кърджали.
Единият от задържаните е пълнолетен, а другите четирима – непълнолетни. И петимата са жители на селото. Проверката по случая започна след подаден сигнал в ОД на МВР-Кърджали за разпространен видеоклип в интернет, на който се вижда как група младежи изтръгват кръстове от гробове, измъкват желязна ограда и извършват непристойни действия върху местата, където са положени покойниците. Бяха проведени разговори с местните хора и така криминалистите разпознаха участниците в хулиганската проява. По думите на комисар Красимир Василев, заместник-директор на ОД на МВР-Кърджали, снетите до момента обяснения от непълнолетните в присъствие на педагог и инспектор от Детска педагогическа стая водят към заключението, че става дума за безмотивни хулигански действия. По първоначални данни момчетата са пили бира преди вандалската акция в гробището.
Проверката по случая се извършва с оглед на чл.325 от Наказателния кодекс за хулиганство. Продължава работата по установяването на останалите двама участници. /БЛИЦ