22 годишният Борис М., ограбил през есента на 2008 година GSM-а на малолетен ученик от Варна, от днес е с постоянна мярка за неотклонение, определена от Варненския окръжен съд.
В хода на съдебното заседание стана известно, че въпреки обстоятелството, че грабежът бил при условията на опасен рецидив /престъпление, което е подсъдно на Окръжния съд/, досъдебното производство било наблюдавано от районен прокурор. По негова преценка шесткратно осъжданият Борис бил с мярка за неотклонение "Подписка". От септември миналата година, когато е станал грабежът, изтърпяващият мярка за неотклонение "подписка" Борис извършил още 3 престъпления. Две се разследват в I РУ на МВР и едно в III РУ на МВР във Варна.
Младият мъж е без лични документи, не работи, зависим е към наркотични вещества и не живее на адреса, който е декларирал пред органите на реда. От средата на февруари тази година досъдебното производство за грабежа вече се наблюдава от Окръжна прокуратура Варна. Борис е бил издирван и едва днес се е явил на разпит в районното управление, където бил задържан.
Варненският окръжен съд прецени, че са изпълнени всички основания на закона и определи най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Борис М. В хода на разследването са събрани безспорни доказателства, че той е авторът на бруталния грабеж. Детето е разпознало грабителя, а експертиза е установила, че пострадалото момче може да дава годни свидетелски показания. Криминалната регистрация на Борис, както и обстоятелството, че е осъждан 5 пъти за грабежи и 1 път за кражби е основание за извода, че ако е на свобода, може да се укрие или да извърши ново престъпление.
Ако обжалва определението на ВОС, Борим М. ще се яви пред въззивната инстанция на 10 март./БЛИЦ