Варненският окръжен съд определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Халид Вели, обвинен за 4 тежки престъпления - сводничество, извършено по отношение на 4 малолетни деца. Вели е привлечен като обвиняем по досъдебно производство заедно с австралийския гражданин Джозеф Лий Смит, разследван за блудство с малолетни, за създаване и разпространение на порнографски материали.
29 годишният варненец е задържан вчера. Той е осигурявал момчета от ромската махала на Смит, като им обяснявал, че чужденецът ще ги снима и ще почерпи. Завършилият едва 7 клас Халид работи епизодично, а заради наркозависимостта си се нуждаел непрекъснато от средства. За всяко едно от момчетата, които осигурявал на австралиеца, той получавал заплащане. Освен с тези обстоятелства, за да определи най-тежката процесуална мярка за принуда съдът се съобрази и със събраните до настоящия момент гласни доказателства. Те обосновават по категоричен начин предположението, че Халид е бил сводник на чужденеца. Престъплението е тежко и се наказва от закона с "лишаване от свобода" от 2 до 10 години и глоба до 10 000 лв.
Вели е осъждан за управление на автомобил след употреба на алкохол и е наркозависим. Всички тези факти и обстоятелства водят съда до извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Халид Вели може да се укрие или да извърши друго престъпление.
Определението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 2 декември от 11,00 часа. /БЛИЦ