На основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от Кралската прокуратура в Брюксел днес Варненският окръжен съд задържа под стража Златомир Йорданов, осъден задочно в Брюксел за трафик на хора. Компетентните белгийски власти настояват за ареста на Йорданов като уточняват, че от есента на 2003-та до ноември 2004-та година 28 годишният варненец е осъществявал трафик на момичета, склонявани да проституират в столицата на обединена Европа.
От декември миналата година Златомир има влязла в сила 5 годишна присъда на 54 състав на Наказателния съд в Брюксел за трафик на хора.
Въпреки аргументите на защитата на Йорданов, че не бил увeдомен по никакъв начин за воденото срещу него дело в Белгия, днес ВОС прецени, че са налице всички изисквания, визирани в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/. Златомир има влязла в сила задочна присъда на Наказателния съд в Брюксел за престъпление, което е наказуемо и по българските закони, а ЕЗА съдържа всички реквизити, посочени в ЗЕЕЗА. Първоначалният арест има за цел да обезпечи присъствието на Йорданов на делото за разглеждане на ЕЗА по същество, което ВОС ще насрочи в следващите 7 дни.
Днешното определение може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна на 14 октомври от 11,00 часа. /БЛИЦ