Варненският окръжен съд определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Младен Младенов, спрямо когото на 30 септември тази година има издадена Европейска заповед за арест от компетентни френски съдебни власти. Съдия - следовател при Районния съд в Страсбург настоява за ареста и екстрадицията на 40 годишния варненец, който е разследван за умишлени престъпления, свързани с трафик на хора и тежка форма на сводничество.
Френските власти са установили, че проституиращите в района на Страсбург момичета, които идвали предимно от района на Варна, работили за няколко сводника, сред които и Младен Младенов. Те редовно отчитали "приходите си", като изпращали заработеното чрез посредничеството на трети лица. Анализът на преводите чрез Western Union показвал, че през последните две години и половина, част от проституиращите момичета са превели на Младенов повече от 78 хиляди евро. Разследването установило, че контролът върху проститутките се постигал със заплахи, натиск и шантаж, а някои от момичетата "работили" за Младен повече от 10 години.
Днес съдът не обсъжда съдържанието на ЕЗА, а прецени, че са изпълнени всички изисквания на ЗЕЕЗА. В европейската заповед се съдържат данни, които водят съда до обоснован извод, че Младенов е извършител на престъпленията, за които се разследва във Франция. И в двете европейски държави сводничеството и трафика на хора са тежки престъпения и се наказват с "лишаване от свобода". Това е основание и за извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Младен може да се укрие от делото, на което ЕЗА ще бъде разгледана по същество. Предстои ВОС да го насрочи през следващите 7 дни, а днешното определение може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 21 октомври, от 11,00 часа. /БЛИЦ