Задържаният в Коми българин вече е на свобода и се очаква тази вечер да се завърне в София. Иван Генов прекара в руски затвор в Сиктивкар повече от пет месеца, защото е загубил документите си за самоличност и е нарушил миграционните разпоредби, съобщи БНР.
Иван Генов е бил качен снощи на влака от столицата на Коми до Москва и тази вечер ще отлети за София. Неговият случай стана известен, след като руски правозащитници информираха българското консулство в Москва за изключително тежките и унизителни условия, в които нашият сънародник е държан над четири месеца в очакване на бъде екстрадиран.
На 18 юни Иван Генов е бил осъден да плати глоба и принудително да бъде върнат в България, защото е нарушил миграционните закони. В ареста, където е бил настанен, българинът е трябвало да престои не повече от две седмици, а местните власти са били длъжни в тридневен срок да уведомят нашето консулство. Това не е било направено и вероятно Генов и досега щеше да е зад решетките и напълно изолиран от обществото, ако правозащитниците от организацията „Мемориал” не бяха разгласили скандалния случай.
В заявление до съда в Коми с днешна дата нашият сънародник оспорва действията на органите на властта и по-специално продължителния срок на задържане в условия, които нарушават Европейската конвенция за защита на човешките права. /БЛИЦ