Православната църква отбелязва първата голяма задушница през годината - Месопустна. Тя е в деня преди Неделя Месопустна - Местни заговезни. Християните извършват помен за възпоменаване на душите на починалите.
За помена се приготвя &quot;коливо&quot; - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. <br /> <br /> Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.<br /> <br /> За една календарна година обикновено задушниците са 4 - съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за &quot;Бог да прости мъртвите души&quot;.<br /> <br /> На Месни заговезни (в неделя) с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя.<br /> <br /> <br />