„Агресията е един от основните проблеми в училище, но тя е в пряка връзка със силно нарушената комуникация между деца и родители”, коментира пред bTV зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по повод скандалния видеоклип, в който две момичета бият и унижават своя съученичка.
„Без да упреквам самото дете, но липсата на разговор вкъщи до голяма степен води до подобни проблеми”, категоричен е Стаматов. По думите му фактът, че 14-15 годишни деца получават смарт телефони, води до лоши неща, ако липсва комуникация с родителите. „Това е една нова култура, в която родителят трябва да говори постоянно с децата си”, смята зам.-министърът.

„Ценностната система на съвременния свят е в криза. Може би подобна агресия е един от ефектите на емоционалното прегаряне, на демотивацията да учиш”, смята психологът Христо Монов. Той е категоричен, че не трябва отговорността да се прехвърля изцяло на училището и преподавателите, а трябва да се търси обяснение и от родителите на насилниците.

„Ролята на медиите е много важна – кои са най-често срещаните герои, да не би да са хора с добри академични постижения? Живеем в свят на имитацията”, смята Монов.