На 13 октомври т.г. първият хасковски генерал от МНО, Петър Пенев, произведен в генералско звание лично от някогашния държавен глава Вълко Червенков, изпрати писмо, адресирано чрез генерал Атанас Атанасов, народен представител от парламентарната група на ДСБ, до всички негови колеги от Комисията по корупция при 40-то Народно събрание. В писмото си генералът, твърди, че хасковският кмет, инж. Георги Иванов не приема идеята му за учредяване на културно общество на най-прочутия му съгражданин проф. д-р Асен Златаров. Генералът свързва този отказ с порочната практика да се купуват гласове за кметския мандат. Освен това, генерал Пенев пусна подписка до всички политически партии в Хасково с покана да призоват кмета сам да се оттегли от кметското си място. След което генерал Пенев е бил заплашен със смърт, ако не престане да атакува институциите.
В резултат на заплахата генералът е приет за лечение в неврологичното отделение на хасковската болница.

Репортер на БЛИЦ го потърси веднага след изписването му, за да му зададе няколко въпроса.

- Генерал Пенев, доколкото си спомням вие май, че се кандидатирахте и за президент на България. Или нещо бъркам?…
- Не, не бъркаш. Наистина бях един от кандидатите за президент на България, но това е стара история. Ако исках тогава да съм богат човек, щях да стана най-видният български дисидент до 10. 11. 1989 г. и втори политически деятел на прехода след Петър Дертлиев. Но никога не съм се стремял към материално богатство, каквото днес имат почти всички ръководни политически дейци. Аз направих друго – създадох първия в историята на страната - Български съюз за бедните. Днес в България има повече от 350 партии, но нито една от тях не защитава интересите на мнозинството. А по официални данни ние сме най-бедните в Европа. И като се имат предвид публикуване в много вестници две мои идеи: тази за бедните и втората за учредяване на културно общество “Проф. Асен Златаров”, единствената ми възможност веднага да ги реализирам беше като се кандидатирам за президент на Република България и спечеля изборите.
- И какво стана?
- Уплашиха се властващите и техните господари от предизборната ми програма и от това, че син на тютюноработници, с доказана жертвоготовност в защита на своя народ, с безспорни, отдавна доказани успехи при разобличаване на злосторниците, иска да става президент и направиха всичко възможно, за да не спечеля изборите.
- Ще кажете ли как станахте генерал?
- На 23 май 1951 година е родено единственото ми дете Пенко. Точно в този ден влезе в сила и заповедта на генералния секретар на ЦК на БКП Вълко Червенков, че съм произведен в чин “генерал-лейтенант”. веднага започнах да изпълнявам даденото ми лично от него поръчение да организирам бунт на политическите офицери във Военно политическата академия в София, с цел да бъде предотвратена замислената от Сталин Балканска война против Тито през 1951 година. За това, че успях да изпълня това поръчение и за заслугата ми да не бъде хвърлена първата атомна бомба в Европа, бях изключен от БКП , уволнен от БНА и зачислен като редник от запаса.
- Вие сте единственият, който се зае да разследва първото политическо убийство в Хасково, това на Никола Караиванов, когото убиха с тояги край стадиона. Защо?
- Защото искам истината да излезе на лице. Защото Караиванов, беше шеф на две полицейски управления и знаеше много. Знаеше, например, на кого са раздадени куфарчетата с парите и точно това е причината да го пребият до смърт. Аз съм писал писма до много институции, посочвал съм имената на косвените убийци на Караиванов, но всичко си остана скрито-покрито. Набедиха един лумпен за убиец и толкова.
- А сега какво имате против кмета на Хасково, инж. Георги Иванов. Не виждате ли колко много направи за града, промени облика му изцяло. Хасково е на четвърто място в страната по развитие след София, Пловдив и Варна.
- Каквото имам да казвам, съм го написал като писмо лично до кмета, каквото мога да докажа съм изпратил до генерал Атанасов и Комисията по корупцията към народното събрание. Смятам, че Георги Иванов сам трябва да си подаде оставката. И затова съм написал писма до всички политически организации – да ме подкрепят и да го накараме сам да направи това. Дойде хасковското “време разделно”. В сегашната, почти безнадеждна действителност, единственият изход е да започнем да говорим открито, високо и смело за истината.
- С една дума започвате война срещу кмета?
- Не ми остава нищо друго, освен с честта на боеспособен български генерал, докато съм жив да водя тази принудителна война с всички законови средства до пълна победа.
- Тоест, Георги Иванов да си подаде сам оставката. Но вие знаете, че това не може и няма да се случи. Той е избран на последните избори с над 80 процента мнозинство. Тогава…
- Търся съмишленици, които да ме подкрепят. За съжаление, завчера ме заплашиха със смърт и попаднах в неврологично отделение на болницата.
- Кой ви заплаши и по какъв начин?
- Един мъж, вървеше срещу мен пред Бизнесцентъра и когато ме наближи, извади картон на който беше написано на три реда: “Заповед! Спирай или смърт!”.
- И ще спреш ли?
- Не, разбира се. Докато имам сили ще се боря срещу корупцията. Продължавам да чакам резултата от писмото си, което написах до генерал Атанасов, а чрез него и до всички членове на антикорупционната комисия. /БЛИЦ

Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА