Снеговалежи вече започнаха в Северозападна България. Бяла пелена трупа в село Кула, Белоградчик и на прохода "Петрохан".

Синоптиците на НИМХ и метеоролозите от „Метео Балканс“ от дни алармират да очакваме валежи от дъжд и от сняг и те вече са налице.

 
Предупреждение от първа степен, код жълто, за значителни количества валежи според НИМХ е в сила в петък в областите Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, София, както и в град София. Очакват се сумарни количества за денонощието до около 35 литра на кв.м.

В Предбалкана ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В Стара планина и по проходите валежът ще е смесен, от дъжд и сняг, и ще има и поледици.
 
Според „Метео Балканс“ валежите над тези райони, отначало ще са от дъжд, но през деня и привечер срещу 9-ти януари те  ще преминат в мокър сняг ще се образува и снежна покривка.

Снежна покривка ще зависи от надморска височина над 300 метра ще достигне до  15 см.

Хора от Северозападна България вече изпращат кадри от побелелите от сняг райони, където е истинска зимна приказка. Снимките са от видинското село Кула, Белоградчик и прохода Петрохан.
 В Белоградчик, според "Метео Балканс" важи ниво 2 (Heavy snow). Тук са възможни интензивни валежи от сняг, силен вятър и възможни снежни виелици. Снежната покривка ще зависи температурата на почвата. Възможно е да се образува до 20 см.Около 15-20 см е снежната покривка в Петрохан:


 Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната