Днес започват двуседмичните пости, които приключват на 15 август на Голяма Богородица. Вярващите трябва вчера да са заговели и за последно да са яли месо и млечни продукти.
Богородичният пост по принцип е по-лек от Великия, но по-строг от Петровия и Коледния. Телесното самоограничаване се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. <br /> <br /> Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък, когато се консумират само сурови плодове и неготвена храна. Във вторник и четвъртък църквата препоръчва варени гозби без олио, а в събота и неделя се разрешава храна с олио или зехтин, както и вино. <br /> <br /> Тази година риба се разрешава на Преображение Господне (6 август) и на самия празник Успение Богородично (15 август).<br /> <br />