На 27 март 2009 година от 10.30 часа в зала „Иван Попов” в Дома на техниката „Джон Атанасов”, Ямбол започват финалите на Втория национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране”. До последната фаза на състезанието достигнаха 17 отбора от 11 гимназии.
Националният преглед има за цел да мотивира юношите към задълбочено изучаване на учебните дисциплини, да формира у тях умения за насочен подбор на материали, свързани с конкретни учебни теми, да ги научи да изразяват ясно идеите си и да работят в екип, да създаде база данни от учебни материали, които да са на разположение на заинтересованите и не на последно място – да приобщи бъдещите специалисти към философията за опазване на околната среда.

За първи път тази година ще бъде дадена възможност и на учителите да премерят сили – петима от тях ще направят презентации.

Уменията на финалистите ще бъдат оценявани от жури, съставено от експерти и специалисти в областите на енергетиката и образованието.

Победителите ще бъдат наградени на тържествена церемония на 28 март 2009 година, събота, от 11:00 часа в зала „Тържествена”, Община Ямбол.

Първенците в надпревара – ученици и учители, ще спечелят дипломи и финансиране на участието им в ежегодното Международното математическо състезание „Математика и проектиране 2”, което и тази година ще се състои в Москва. По традиция, на всички участници във финалния кръг на състезанието ще бъде предложен летен стаж в Академията на Овергаз. /БЛИЦ