Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обяви, че започват предупредителните протестни действия, с които се настоява за промяна на финансирането на извънболничната помощ. Семейни лекари ще спрат работа за един час днес.
Преустановяването на работата е част от приетия план за "сигнални" протести от общо практикуващите лекари. Днес ще спрат работа семейните лекари в Дупница, а утре в Кюстендил. 
Решението за тази форма на отношения с управляващите медиците взеха на Национален съвет на НСОПЛБ на 19.07.2008 г. в София. Намеренията са постепенно увеличение на часовете, в които пациенти няма да бъдат преглеждани, и за ефективно преустановяване на работа, ако не бъдат получени ясни и удовлетворяващи отговори. За спешните случаи ще има раблотещи кабинети в медицинските центрове.

Общопрактикуващите лекари смятат, че финансирането на първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) е недостатъчно, от което се влошава качеството на предоставяната медицинска услуга и се поставя под въпрос съществуването на практиките им. /БЛИЦ