Тържествата, посветени на 123-та годишнина от съединението на Княжество България и Източна Румелия, започват днес в град Съединение.
Празничната програма включва детски празник, спортни състезания и изпълнения на фолклорни състави. Вечерта ще започне с изнасяне знамето на Голямоконарската чета и възстановка на историческите събития в навечерието на Съединението преди 123 години. Гост на тържествената заря-проверка ще е областният управител на Пловдивска област Тодор Петков, който ще произнесе слово. След зарята спектакъл ще изнесе ансамбълът на Николина Чакардъкова.

Преди да замине за тържествата в Съединение, областният управител Петков ще заведе деца от домовете за сираци в Пловдив и Асеновград в Регионалния исторически музей. Те ще са първите, които ще видят новата музейна експозиция „Източна Румелия“ и сбирката от вещи за семейството на Христо Ботев, които утре ще бъдат посетени и от президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Георги Пирински и премиера Сергей Станишев.

На Античния театър в Пловдив тази вечер ансамбълът на Нешка Робева и трупата й „Нешънъл арт“ ще представи спектакълът „Бежанци“. Входът за проявата е свободен. Това е второто безплатно представление, което общината подарява на пловдивчани за празника на Съединението. Преди 2 дни на древната сцена се представи ансамбъл „Българе“. Честването на празника утре започва с тържествен молебен в катедралния храм „Света Богорица“, който ще бъде отслужен от митрополит Николай. През деня ще има разнообразни спортни и културни прояви. Привечер членовете на „Комитет Родолюбие“ ще направят възстановка на събитията от 6 септември 1885 г., след което ще бъде открита обновената експозиция на Регионалния исторически музей. Тържествата ще завършат с празнична заря-проверка пред паметника на Съединението. На церемонията ще присъстват президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и председателят на Народното събрание Георги Пирински, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив. /БЛИЦ