Сериозно увеличение на респираторните заболявания в този период на годината, отчитат лекарите. Основната причина са инфекциите, но и мръсният въздух. През последните дни данните на Изпълнителната агенция по околната среда показват, че фините прахови частици в десетки градове надскачат в пъти допустимите норми, предаде bTV.

В София основният проблем идва от автомобилите, като количеството на праха във въздуха в някои квартали гони стойности два пъти над нормата.

Отоплението на твърдо гориво също има голяма роля за замърсяването на въздуха. Именно заради отоплението, през вчерашния ден не София, а Смолян държи рекорд по запрашеност на въздуха. Там фините прахови частици са били почти 3 пъти над допустимото.


И това е интересно - Тялото ни се самолекува с дишане - четете в най-добрия здравен сайт у нас www.zdrave.to.

В болничните коридори хората с проблеми с дишането стават все повече.

„Колкото по-замърсен е въздухът, толкова повече имунната система страда и се увеличават респираторните заболявания”, обясни проф. Елисавета Петрова.

Дори концентрации, които са един път и половина над нормата не са без значение, тъй като тяхното въздействие е продължително.

Оказва се, че и носенето на маска в това време на годината не може да ни помогне, тъй като след 1-2 часа, тя е събрала толкова боклук, че повече пречи. Лекарите съветват - по-добре си сложете шал на лицето.

Според медиците са нужни радикални мерки за справяне с проблема.