В пълна секретност и при извънредни мерки за сигурност в петзвездния хотел “Астир Палас” в атинското предградие Вулягмени днес започна тридневното заседание на влиятелния клуб “Билдерберг”, който събира представители на световния елит.
Заседанията на клуба, получил името си от хотел “Билдерберг” в холандския град Остербек, където през май 1954 г. се провежда първата тайна среща на участниците в клуба, се провеждат при закрити врата. На заседанията, времето на чието провеждане не се съобщава предварително, се влиза само с лични покани, журналисти не се допускат.
Според официалната версия темата на днешната среща, на която са поканени короновани лица, министри, високопоставени дипломати и бизнесмени, е “обмен на мнения за световната икономическа криза и ситуацията в света”. Сред около 140-имата поканени са кралицата на Испания София и кралицата на Холандия Беаткрикс, президентът на Световната банка Робърт Зелик, американският финансов министър Тимъти Гайтнер, президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, шведският външен министър Карл Билд, който ще поеме председателството на ЕС през юли, бившият турски външен министър Али Бабаджан. Не е известно кой от тях действително е пристигнал за заседанието.

Смята се, че сред участниците в клуба ще се появят гръцкият външен министър Дора Бакояни, президентът на компанията “Кока Кола 3Е” Георгиос Давид, който е “представител” на клуба “Билдерберг” в Гърция и е член на неговия управителен съвет. До момента е потвърдено участието на първия заместник държавен секретар на САЩ Джеймс Стайнбърг и на специалния пратеник на президента Барак Обама за Афганистан Ричард Холбрук, пише ИТАР-ТАСС. /БЛИЦ