Защо не трябва да изхвърляте водата от пастата?
Защо обаче трябва да запазим тази мътна течност, може би се питат повечето от вас? Защото тя ще помогне за уплътняване на соса. Вече вероятно се чудите: "Но защо бих искал да си сгъстявам и уплътнявам соса?"
Всъщност, именно емулсирането е тайната.
Вероятно сте забелязали как понякога при сервиране около спагетите се образува нещо като червена локва от соса. Тя се получава, когато водата и маслото в пастата се отделят от соса.
Този бърз и полезен коктейл топи големия корем светкавично!
И тук идва ролята на водата от варенето.
Емулсификацията е процесът на смесване на две течности, които в противен случай биха се разделили - в случая на тестените изделия това са масло и вода - в гладка, неразделна смес. Нишестето в макаронената вода е емулгиращо средство и уплътнител.
Затова, ако добавите част от макаронената вода в соса, свързвате течностите и мазнините. И още нещо, когато не изплаквате пастата, по нея остава нишесте, което задържа соса.
Всички полудяха по тази лесна и бърза есенна салата с майонеза, приготвя се за 5 минутки!
Някои хора също така твърдят, че макаронената вода прави ястието по-ароматно, но това е за супер рафинирани вкусове.
Ако готвите алтернативни тестени изделия, направени от леща, черен боб, кафяв ориз или почти всичко друго, всички те са чудесен източник на нишесте, а водата може да се използва и като сгъстител.
Последвайте ни
0 Коментара: