Българският лекарски съюз излезе с редица предложения в преговорите за новия Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса.
 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обясни, че на първо място е ограничаването на броя на хоспитализацията.
 
Той уточни, че това не значи, че престоят на лекуващите се в болницата ще бъде намален.
 
„Предлагаме рязко да обърнем тренда. Пациентът, който е приет да бъде лекуван, да усети, когато го изписват, че е получил грижи, а не е бил просто като едно ЕГН - превъртян през болницата и изписан. И в същото време това да не води до финансови затруднения на лечебното заведение", коментира Маджаров“ пред Bulgaria on Air.
 
По думите му трябва да се обърне по-голямо внимание на профилактиката, която се прави от извънболничната помощ, тоест от общопрактикуващите лекари.
 
БЛС ще настоява и да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки.
 
"Проблемите са натрупани с години. Задържахме цените на клиничните пътеки ниски и това доведе до задържане на заплащането на работещите висококвалифицирани кадри в болниците", обясни Маджаров пред Bulgaria ON AIR.
 
Между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти, работещи в болниците, ще настояват от БЛС.
 
Другото им искане е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - плащане на 1 лев, а останалата част от държавата.
 
"Когато въвеждаш облекчение само за една част от населението, за една цяла група като децата от 18 г. - за тях облекчението не е свързано с лекарите, които го лекуват, изкуствено потискаш някоя специалност.
 
Тези, които работят с деца, са по-ниско платени и ниското заплащане доведе до това, че колегите нямат желание да работят като педиатри", коментира Маджаров.