Бум на кражбите на коли у нас има през последните седмици. От това се оплакаха хора от застрахователния бизнес. Само през последните няколко седмици обявените кражби са се увеличили 2-3 пъти спрямо същия период на миналата годинам, съобщава "Стандарт".
Информацията беше потвърдена и от шефката на застрахователния надзор Ралица Агайн. Тя обясни, че съществува вариант откраднатите коли да са част от схема за измами. Установена е практика, при която с номера на рамата на жестоко катастрофирал автомобил, за който е било изплатено обезщетение по застраховка "Каско", по-късно се регистрира открадната кола.

За да бъде пресечена схемата, е била създадена съвместна работна група между Комисията за финансов надзор, МВР и Асоциацията на българските застрахователи. Целта й е да бъде разработена програма за вписване в общ регистър на изплатените от застрахователните компании катастрофирали автомобили, съобщи Ралица Агайн. Така номерът на рамата на всяка кола, която отиде за регистрация в КАТ, ще може да бъде проверен и ако се окаже, че возило с такъв номер вече е било платено от застраховател, измамната схема ще бъде пресечена.

Агайн съобщи още и че по данни на полицията част от обявените за откраднати коли наистина са част от схемата. От КАТ не беше открит никой за коментар. /БЛИЦ