Затлъстяването и изпушването на 10 цигари на ден крият еднакъв риск за здравето. Това показват резултатите от изследване, публикувано в новия брой на специализираното издание British Medical Journal.
Авторите на изследването – група учени от Каролинския институт (Karolinska Institutet) в Швеция твърдят, че според получените от тях данни рискът за хората, страдащи от затлъстяване, е най-малко равен на този ако човек пуши по 10 цигари на ден.

Д-р Мартин Неовиус и неговите колеги са анализирали здравните показатели на повече от 45 000 души за период от 38 години.

“Оказва се, че хората със силно завишено тегло още към 18-годишна възраст, имат повишен риск от преждевременна смърт с около една трета, докато при тези, страдащи от затлъстяване рискът нараства с над 50%”, се казва в публикацията.

Подобна е констатацията и за хората с твърде ниско тегло (индекс на телесната маса под 17), независимо от това дали пушат или не.

Приблизително същите резултати показва и анализа при пушещите. Любопитен е обаче фактът, че наличието на двата фактора в комбинация – твърде ниско/високо тегло + тютюнопушене - не показва допълнително увеличаване на риска. /здраве.bg