Кабинетът планира да закрие окончателно от 1 януари 2010 г. сметището в Суходол. За това говори преди началото на днешното правителствено заседание здравният министър Евгений Желев. Той е обсъдил днес предложението собщинските съветници на БСП и всички са били единодушни, че капацитетът на сметището е изчерпан.
От продължаващото използване на бунището и неправилното третиране на отпадъците може да възникне опасна ситуация, коментира министърът на здравеопазването.
На съвещанието са били представени няколко варианта, по които се работи. Идеята е отпадъците да се складират на нова площадка до построяването на завод за преработка на боклуците, което няма да стане в рамките на поне още три години, смята Желев. 

В дискусията са участвали зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов, главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, депутатът в ЕП Илияна Йотова и депутатът от „Коалиция за България” Георги Божинов, Мария Кръстева– директор на дирекция „Отпадъци” в МОСВ, Славка Петрова – директор на РИОСВ, общинските съветници от БСП – Петър Курумбашев, Желю Бойчев, Бойко Маринков, Христофор Христов и инициаторите на срещата - представителите на Сдружение за защита здравето на населението и опазване на околната среда – Суходол. Обсъдени бяха проблемите след затварянето на сметището и перспективите за развитието и решаването на проблема.
„До затварянето на сметището в Суходол на 1 януари 2010 г. ще бъде определено ново място за извозване на отпадъците на София. Трябва да се излезе от тази ситуация на криза, защото сметището в Суходол в действителност е с изчерпан капацитет, а ние сме длъжни да решим проблема”, заяви на срещата министър Желев. Според него трябва да се предотвратят евентуални неблагополучия за общественото здраве, както и да се осигури един европейски начин за третиране на отпадъците. „Ето защо сме твърдо решени да затворим това сметище и да изградим ново и смятам, че законопроекта, който ще разгледа Министерският съвет, ще реши проблема на София”, каза министър Евгений Желев и подчерта, че така ще се гарантира устойчивост на процеса и ще се предложи реално решение в перспектива на третирането на отпадъка на София. 

Малко по-късно стана известно, че проектозаконът наистина е бил представен на министрите, но до одобрение така и не се е стигнало. Правителството отложи точката, свързана със Закона за отпадъците на София, лаконичен бе министърът на държавната администрация Николай Василев, цитиран от "Всеки ден". Той допълни, че министрите са се запознали с предложението, но отказа да съобщи повече подробности и препоръча да се търси информация от вносителите. „Това сигурно е 20-ият път, в който получаваме всички най-важни решения на маса. Питайте ме по време на изборната кампания - кои са тези 20 решения, ще ви кажа всичко. Всичко интересно в този мандат го получаваме така”, не успя да скрие яда си жълтият министър.
Преди да се стигне до тази развръзка представителите на БСП демонстрираха оптимизъм и ентусиазъм. “Ясно е от всички разчети и анализи, че това сметище не може да поема повече отпадъци след края на 2009 г. То и сега работи пряко сили, но условията са такива, че са необходими няколко месеца, за да бъде направена съответната технология за изграждане на друго сметище и неговото лицензиране”, обяви Илияна Йотова. Тя предупреди, че България е заплашена от много сериозни глоби, ако след юни т.г. не започне да обработва боклука си съгласно директивата на ЕС.
До същинското затваряне на суходолското сметище обаче ще се стигне след поне няколко години. Там ще трябва да се проведе цял комплекс от мероприятия – запръстяване, залесяване, овъзмездяване и т.н. за пълното саниране на терена и превръщането му в парк, призна шефът на парламентарната комисия по екология Георги Божинов.

Така и не стана ясно обаче къде ще бъде депониран боклукът на столичани след затварянето на суходолското сметище. Никой не се нае да отговори на този въпрос - решението трябвало да дойде от Министерски съвет. Оттам ще предложат новото място за съхраняване на битовия отпадък. Най-вероятно ще се ползва някое от съществуващите в страната, като държавата чрез правителството може да окаже натиск, коментираха за “Всеки ден” представители на управляващото мнозинство. Страхът от евентуални протести тушира всякакви опити да се демонстрира осведоменост по въпроса. За да не изтече информация, мястото не е посочено и в законопроекта. Самото приемане на специален закон означава, че се дава възможност за “смачкване на някои процедури” в търсене на спешни решения, обясниха източници на “Всеки ден”.
“Времето, в което практически сметището в Суходол може да поеме отпадъците на София, е недостатъчно за изграждане на съоръженията, предвидени в Програмата на Столична община за управление на отпадъците. В този интервал от време някой трябва да поеме отговорност за съхраняването и депонирането на боклуците. Сега правителството поема отговорността с държавния ресурс да реши тази задача на България”, заяви Божинов.
“Ако изпаднем в ситуация, че сметището в Суходол не може фактически да приеме отпадъка, заводът не е готов, нито фактическите съоръжения, значи тогава България изпада и в тежка криза, и в извънредна ситуация – и фактически, и като срам пред света. Вече не можем само да говорим, трябва да действаме”, бе официалната позиция на шефа на парламентарната екокомисия. 

Ако в спешен порядък не бъде намерено трайно законово решение на проблема със сметището в Суходол, столицата ще бъде изправена пред нова, крайно тежка криза. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев на днешното заседание на Министерския съвет при обсъждането на законопроект за управлението на отпадъците в София. Той посочи, че правителството не може да бездейства, защото съвсем скоро столицата ще остане без депо и без перспектива.
Проектът бе внесен от министрите на околната среда и водите, на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите, след като на последното оперативно заседание на кабинета им бе разпоредено от премиера да предложат мерки за трайното решаване на въпроса с депонирането на битови отпадъци в столицата.
Едно от предложенията в проекта е депото за битови отпадъци в квартал Суходол е да бъде закрито не по-късно от 1 януари 2010 г. Сред основните му цели също така е създаването на предпоставки за трайно и устойчиво решаване на най-големия проблем на София – този с почистването на града и третирането на твърдите битови отпадъци.
Състоянието на криза, в което се намира Столична община, е от години, но през последните няколко месеца се задълбочи особено. Това принуди Министерския съвет да обяви на 9 април 2009 г. кризисно положение на територията на столицата, като извърши гражданска мобилизация на необходимите технически и човешки ресурси. Решението бе взето по смисъла на Закона за управление на кризи и въз основа на внесени доклади от министъра на здравеопазването и министъра на околната среда и водите.
Въпреки многократната помощ от страна на държавата, Столичната община не е в състояние да се справи трайно с този проблем, смята министър-председателят. Той изтъкна, че през последните три години правителството целево е предоставило близо 100 милиона лева на различни общини, за да приемат на своя територия балираните софийски отпадъци.
Продължаващото до момента състояние на несигурност, липсата на легитимни оператори на услугите, перспективата за предстоящи дълги съдебни дела, отделянето на допълнителни разходи от джоба на данъкоплатеца, както и реалната опасност за околната среда и здраве на гражданите налагат да продължи активната работа по окончателното изработване на законопроекта, категоричен е премиерът Сергей Станишев.
/БЛИЦ