Никола Уест е включена в програма за защита на свидетели, след като била ужилена с 87 000 евро за апартамент в Банско, пише в. "Гардиън".
След опита да инвестира във "вила на мечтите" за семейството си в Източна Европа цялото преживяване се превърнало в пълен кошмар, а вложените пари били изгубени покрай серия от събития, завършили с убийство.

Преди две години учителката по балет прочела статия за ски курорта в Банско. Тя била пълна с "гръмки обещания" за недвижими имоти, струващи едва една десета от цената на подобни жилища във френските Алпи. Уест намерила интернет сайта Dream Homes, съдържащ информация за недвижими имоти в България. Свързала се с компанията, която е базирана в Марбея, Испания и намерила подходящ имот в Банско.

Уест плаща депозит от 2 000 евро с кредитна карта и Dream Homes урежда нейното посещение в Банско. Там британката се среща с Рей Клиъри, представител на базираната в България компания за търговия с имоти AZ, която се занимава с продажбата на апартаменти в комплекс "Перла 2". Клиъри предлага със сделката да се заеме адвокатът Ралица Галева.

"Банско приличаше строителна площадка, но ми казаха, че скоро няма да е така", разказва потърпевшата. Уест плаща вноска на Галева, като й е обещано, че ще може да се нанесе още през май 2008. Втората вноска е през октомври миналата година, а през февруари т.г. й съобщават, че трябва да плати третата част от сумата по сделката, защото иначе може да изгуби имота. Уест плаща общо 87 хил. евро.

Но през януари тази година двамата партньори в българската строителната фирма "Стил Так", отговаряща за строежа, се скарват. Единият - Красимир Крулев, обвинява другия - Ангел Събев, в кражба на 6 млн. евро от съвместната компания и го застрелва. Строителството на комплекса спира, а Крулев е сложен под домашен арест.

Междувременно британката засипала с имейли на Галева, която я уверява, че парите й се намират във фирмата AZ и ще й бъдат върнати. Това не се случва, а Галева казва на Уест, че може да си получи парите лично, като дойде в България. Потърпевшата намира офиса на AZ в Пловдив. "Върнете ми парите", казала Уест на лице с името Смилен Ботев. Той обаче я сграбчил, развикал се: "Ти си г-жа Уест... глупава жено" и в сграбчил за гърлото. Уест го предупредила, че британското посолство и полицията знаят за местонахождението й, и избягала, взимайки със себе си документите по провалената сделка.

Ботев категорично отрича твърденията на Уест. Според него тя незаконно е проникнала в офиса на фирмата му и е откраднала документи. Той твърди, че не я докосвал с пръст и че адвокатът ще върне парите в 10-дневен срок. 

 Уест обаче не вярва това, защото е чувала подобни обещания в продължение на месеци. По препоръка на британската Агенция за борба с организираната престъпност тя се свързва с полицейския отдел за борба с компютърните и икономическите престъпления в Норфолк, който в момента води разследването по случая. През последните месеци британката е говорила с десетки други потърпевши, загубили спестяванията си покрай престъпната схема.

Според говорител на Dream Homes случаят е единичен и не би могъл да бъде предвиден.  Рей Клиъри нарича комплекса "Перла 2" пълен кошмар. Адвокатът Ралица Галева твърди, че е предала всички пари по сделката на строителната фирма, а по отношение на проваленото строителство на комплекса посочва: "Така се случи, че един от мениджърите беше прекалено алчен. Такъв е животът."

Що се отнася до "Перла 2", където Уест мечтаеше да прекара тазгодишния ски сезон, курортът все още е рекламиран в десетки интернет сайтове като "атрактивно и препоръчително място". /БЛИЦ