Завършена е и вече има издаден акт 15 новата пречиствателна станция за отпадни води на Пазарджик, изградена със средства по програмата ИСПА, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. С това е изпълнен поетият пред ЕК ангажимент за завършване на обекта до края на август.
За изграждането на обекта са усвоени над 10 700 000 евро, информират от МОСВ. В понеделник документите ще бъдат представени в ДНСК и се очаква до края на септември пречиствателната станция да бъде въведена в експлоатация. Планираният капацитет на станцията се равнява на 156 000 жители.
Пречиствателната станция в Пазарджик беше един от проблемните проекти по ИСПА заради забавяне на сроковете за изграждане, но със съвместните усилия на МОСВ и ЕК той беше спасен и приключен, припомнят от ековедомството. На няколко пъти се налагаха корекции на първоначалния проект заради възникнали обективни обстоятелства, три пъти е удължаван срокът за строителство, двете тежки наводнения през 2005 и 2006 година също създадоха проблеми и причиниха щети, които трябваше да бъдат отстранявани. /БЛИЦ