Лишен от свобода, излежаващ 6-годишна присъда в затворническото общежитие в дупнишкото село Самораново, обявил гладна стачка разказа защо е преминал към тази крайна мярка, пише Струма,бг. Ето какво разказа той по телефона:

“Казвам се Камен Райчов Георгиев, на 30 години съм, от Дупница. Във вторник обявих гладна стачка. Бях докаран до тази крайност, след като ме настаниха при още 5-има мъже, изолирани с Ковид-19.


Аз се чувствам добре, нямам температура и се страхувам да не се заразя. Вчера /б.р. петък/ едно от момчетата се влоши и беше закарано в болница. Исках да ме пуснат при другите затворници и да не съм изолиран, но не ме пуснаха. Тогава счупих вратата на стаята и ме закопчаха с белезници, уж да се успокоя, а надзирателят започна да ме бие, докато съм с вързани ръце. Вярно, сгрешил съм пред закона и си понасям наказанието, но да ме бият като животно не съм съгласен.

Елате и вижте какво става в общежитието. Остават ми още месец и половина от присъдата. Не знам дали ще оцелея при този тормоз. Признавам си, осъден съм на 6 години и половина затвор за разпространение на наркотици. Докато бях в затвора, родителите ми починаха. Няма на кого да се опра”, разказа Камен Георгиев.

Преди няколко дни близки на лишени от свобода с тревога споделиха, че сред настанените в общежитието в Самораново има заразени с Ковид-19, а всички 120 затворници ползват обща миялна и баня.

Вчера от ГДИН изпратиха имейл, в който заявяват: “В затворническото общежитие от открит тип Самораново са регистрирани два случая на заразени с Ковид-19 лишени от свобода. 

Същите са изолирани и са под наблюдение от медицинските специалисти от Медицинския център при затвора в Бобов дол. Болните получават предписаните от външни специалисти медикаменти.

Същите не ползват общи помещения и санитарни възли съвместно с другите осъдени лица. Лишените от свобода незабавно са изолирани. Извършени са извънредни дезинфекционни мероприятия и са предприети необходимите противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на вируса”.