Британски фотомодел умря от „много рядък” кръвен съсирек след ваксинация срещу новата коронавирусна инфекция с препарата на AstraZeneca.

Малко преди кончината си 39-годишната Стефани Дюбоа споделя, че след поставяне на ваксината е попаднала в болница и състоянието й е започнало да се влошава.

По данни на The Sun, Дюбоа е била в Пафос, Кипър, където е била хоспитализирана осем дни след ваксинацията.Дюбоа получила първата доза от ваксината на 6 май. На 14 май е откарана в болница заради проблеми с дишането, а на 19 май изпаднала в кома.В продължение на два дни животът й бил поддържан с апарат за изкуствена вентилация, но въпреки усилията на лекарите, тя е починала в събота следобед.Приживе тя се оплакала в социалната мрежа, че след ваксинацията тялото й се тресяло в конвулсии, а ставите й били „стегнати”. Мъчело я и постоянно главоболие.

„Мама и татко ме накараха да се тествам за коронавирус. Резултатът, за щастие, се оказа отрицателен. Така и не стана по-ясно какъв е проблемът. Може би по този начин съм реагирала на ваксината “, описва тя състоянието си.

С разследването на смъртта й ще се заеме Европейската агенция по лекарствата (EMA). Официалната причина за кончината й е мозъчен кръвоизлив.В същото време властите в Кипър, където до момента няма регистрирани смъртни случаи след ваксинация с починал AstraZeneca, не потвърждават, че причина за инцидента е ваксинацията.

Въпреки че преди това двама пациенти са получили тромби след интервенцията, те са оцелели.