350 лева излиза извозването с линейка и преглед в Слънчев бряг, показа проверка преди началото на сезона, направена от в. „Монитор“ . Престоят в болница се плаща отделно по 100 лева дневно. Във Варна вземат по 30 лева, но после се плаща по 2 лева за всеки километър извън града.

180 лева искат частните клиники в Слънчев бряг, за да изпратят линейка за пациент до който и да е хотел, жалват се туристи. Разстоянието е без значение и рядко влияе върху сумата. Скандално високата цена е валидна само за чужденци. Сумата се калкулира от сбора на две такси по 45 евро - за линейката и първичния преглед. Ако се наложи и преглед от специалист, което е почти сигурно, сметката набъбва с още 85 евро. Дотук чуждият пациент е олекнал с цели 350 лева, без никакво лечение, изчисляват туроператори. Ако пък се наложи болничен престой, тогава за всеки ден в стационара се начисляват по 100 лева.

Кръвните изследвания, ехографът и други подобни услуги също се плащат допълнително по твърдо определен ценоразпис. Сестринските манипулации - също. Поставяне само на една инжекция например струва 10 евро, а медикаментите се плащат отделно. За гипсиране на крак или ръка ортопедът взема поне 100 евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка, излиза на летовника от странство минимум 150 евро и то при условие, че не е викал линейка.

"Не си мислете, че ние сме някакви рекетьори. Това са нормални цени и туристите не плащат нищо на ръка, защото сумите се покриват от техните застрахователи срещу издадена фактура, в цял свят се работи така", оправдават се медиците.


По друг начин обаче стои въпросът с българските туристи, които нямат здравни застраховки.

Нито един медицински център в курорта не работи със Здравната каса и сънародниците ни са принудени да плащат в кеш от джоба си, ако се поболеят на морето.