Съединените щати поставиха печален рекорд: близо 2000 души починаха от коронавирус в САЩ само за едно денонощие. В нито една друга държава досега не са били регистрирани толкова много жертви в рамките на 24 часа.

Броят на заразените в САЩ надминава 400 000.


Властите в Ню Йорк междувременно търсят нови решения за съхраняване на труповете на починалите. Близките им са в особено трудна ситуация, защото на практика не се извършват нормални погребения.

Градските власти са взели кризисно решение: остров Харт Айлънд, който се намира край квартал Бронкс, временно ще служи като склад за труповете, съобщи „Ню Йорк Таймс".

Германският “Тагесшпигел“ писа, че пред някои от болниците в Ню Йорк стоят хладилни камиони, където временно се съхраняват труповете на починалите.

Тежко засегната от епидемията е и полицията: над 2000 служители на полицията в Ню Йорк са заразени от коронавирус, а общо 7000 са в болнични по различни причини - това са близо 20% от униформените служители на органите на реда.

Болниците в града работят на пълни обороти, но едва смогват. Според агенция Франс Прес, междувременно са организирани полеви лазарети за болните от Ковид-19: както в Сентръл Парк, така и в англиканската катедрала „Сейнт Джон".

Общо щели да бъдат издигнати 9 климатизирани палатки за около 200 пациенти.

Още в края на миналата седмица американският президент Тръмп обяви, че лечението на пациентите с Ковид-19, които не са здравно осигурени, ще бъде поето от държавата. Но много от болниците в САЩ се борят за финансовото си оцеляване, съобщава ARD.
 

Борба за оцеляване

“За да се подготвят да посрещнат пандемията, болниците отмениха всички операции, които не са спешни, поради което губят средства”, обяснява Ан Максуел от здравното министерство на САЩ.

По съвет на здравните власти се отлагат всички операции и диагностики, които не са наложителни. Те са сериозен източник на средства за лечебните заведения. Сега те изпращат служители в отпуска или намаляват временно заплатите им.

Поне докато получат обещаната от правителството помощ в размер на 100 милиарда евро.

На този фон американският президент Доналд Тръмп нападна Световната здравна организация. В Туитър Тръмп написа, че СЗО се финансира основно от САЩ, но прекалено много фокусирала вниманието си върху Китай.

На пресконференция в Белия дом той обяви, че обмисля да спре финансирането за организацията.