Двете най-големи постижения на медицината са ваксините и антибиотиците. Ако не бяха тези две неща населението на Земята нямаше да е 7 милиарда души, а може би на половината. Тези лекарства спасиха света от гибел. Това заяви акад. Богдан Петрунов, председател на Съвета на настоятелите на МУ-Плевен в сутрешния блок на БНТ.

"Без ваксините няма да може да преминаваме инфекциозните заболявания. Каквото и лекарство и да приеме човек има опасност, но има и опасност да пиете вода - може да се задавите. Лекарствата и ваксините се тестват по толкова много начини, че няма как нещо вредно да попадне в тях", разкри още акад. Петрунов.

"Живата ваксина е сведена до минимална инфекциозност.  Живата ваксина не може да е причина за заразяване на хора", допълни още експертът.

"Заразените ваксинирани са деца под 1 годинка, които не са миналия пълния имунизационен календар. Срамно е лекари да говорят, че ваксините не действат. Родителите, които не ваксинират децата си трябва да носят морална и финансова отговорност. Тези деца заразяват другите с морбили", завърши акад. Богдан Петрунов.