Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов коментира специално за БЛИЦ кои са полезните превантивни мерки в битката срещу COVID.
"Борбата с пандемията от СОVID-19, която засегна и нашата страна, показа, че поне засега, карантинирането е единственият ефективен подход за защита на населението. Известни надежди в перспектива (до година, година и половина) се отдават на създаването и въвеждането на ваксина", заяви пред БЛИЦ академик Гълъбов.

И продължи: "Практиката показа, че водещо място всред карантинните мерки заема хигиената (лична и обща). Прилагането на средства за дезинфекция се оказа основен ефективен подход. За целта използването на дезинфектанти за ръце, миенето на ръцете, почистването и пръскането с дезинфектанти на помещения и плоскости, на първо място в болници, а така също и на работни места в учреждения, работилници, фабрики и др., стана ежедневна практика".

Академик Гълъбов се спря подробно и на озоно превенцията.

"Ефектът на озона като дезинфектант спрямо микроби и вируси бе доказан в редица публикации в международен план. На тази основа бе създадена кабина, т.нар. модулна озонова кабина за висока дезинфекция, която, поставена във входовете на болнични заведения (евент. на определени сектори в тях), в учреждения и заводи, осигурява надеждна ефективна дезинфекция - за профилактика на микробни и вирусни инфекции. Тя е с доказана ефикасност COVID-19, но ще гарантира защита и срещу други вирусни и бактериални инфекции - грип, различни видове шарки, херпес симплекс, парагрип, респираторно-синцитиална инфекция, летните ентеровирусни инфекции и други чревни инфекции (ротавирусни, калицивирусни, аденовирусни и др.), коклюш и други.

Продукцията на озон в кабината следва изключително икономична схема. Преминаването през кабината за секунди наподобява контрола в летищата и някои държавни учреждения, съд и др., т.е. не представлява проблем за ползващите я служители и посетители. Специално за БАН - администрацията и институтите - озоновата кабина би осигурила надеждна дезинфекция.

Подробното ми запознаване с документацията ми позволява да препоръчам модулната озонова кабина за широко използване в нашата страна", категоричен е академик Ангел  Гълъбов.