Във Великобритания плановете на правителството да облекчи мерките за коронавируса около Рождество Христово са „прибързано решение, което ще коства живота на много хора“, писаха две от водещите медицински списания на Острова.

Говорител на премиера каза, че правителството ясно е заявило, че „хората трябва да останат внимателни и бдителни“ по време на петдневния празничен период от 23 до 27 декември.


The Health Service Journal и British Medical Journal излязоха с позиция, че „хората ще приемат вдигането на ограниченията като позволение да свалят гарда“. В съвместен редакционен коментар главните редактори на списанията пишат:

„Смятаме, че правителство е на път да направи поредната груба грешка, която ще струва живота на много хора. Ако нашите политически лидери не предприемат бързи и решителни действия, те повече няма да имат право да твърдят, че защитават здравеопазването“, съобщава БНР.

Опозиционната Лейбъристка партия призова министрите да направят спешно преразглеждане на плановете си. От Даунинг стирйт отговориха, че правилата постоянно се преразглеждат и продължават да смятат, че могат да позволят на семействата да се съберат за Рождество.

Вицепремиерът Майкъл Гоув е натоварен да проведе разговори с ръководствата на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс по този въпрос, информира източник близък до правителството. Има предположения, че правителството евентуално може да ограничи разстоянията за пътуване.

Всичко това става на фона на преминаването на Лондон и части от графствата Есекс и Хертфортшър в най-високата трета степен на местна карантина от полунощ.