Албанският експерт по обществено здраве Ерион Дашо призовава за по-строги мерки за борба с епидемията от новия коронавирус и обвини правителството в манипулиране на броя на смъртните случаи от Сovid-19, цитира думите му македонският вестник “Слободен печат“, пише "Труд".

Според него, ако се съобщи за един починал, в действителност петима души са загубили живота си в резултат на Covid-19.

„Изненадан съм и изобщо не мога да разбера колко дълго ще защитават това, което се случва, вместо да признаят и приемат, че сме в катастрофална ситуация, когато десетки граждани умират всеки ден. Отчитат се 20 смъртни случая, но смъртността е по-висока. Една официално потвърдена смъртност означава пет смъртни случая. "Наричам това измама от страна на правителството", каза Дашо пред телевизия Ora News.

Той апелира към властите да вземат решение за засилване на противоепидемичните мерки, "за да не се стигне до състояние на пълно бедствие".

В Албания продължава да предизвиква тревога броят на смъртните случаи и новозаразените с Сovid-19, явление, отчитано от началото на февруари, който се счита за месец с „най-черните“ статистически данни за коронавирусната инфекция .

Според официалната статистика на албанското министерство на здравеопазването през февруари са регистрирани 29 040 нови случая, докато 406 пациенти са починали. Отрицателната тенденция продължава и този месец, когато за пет дни са починали 101 души и са регистрирани 4 134 нови случая.