В САЩ посетителите на кафенетата може да се окажат посрещнати от предупредителни табели, че кафето съдържа канцерогенно съединение. Калифорнийски съд разглежда този казус, съобщава „Вашингтон поуст“.
Искът е внесен от Съвета по образование и изучаване на токсичните вещества. Според ищците, посетителите в кафенетата трябва да знаят за потенциалните опасности на кафето.
 

Акриламидът се получава при термична обработка на продуктите. Той е признат за опасно канцерогенен. Още преди 15 години експериментално е доказано, че гризачи, на които е давана вода с това вещество, са развивали рак.
 
Богати на акриламид са пържените картофи, чипсовете и други продукти, които се готвят в кипящо масло. Канцерогенното съединение може да се получи и при печенето на кафеените зърна, което прави самата напитка опасна.
 
Представители на компаниите за търговия с кафе твърдят, че то не е опасно за здравето. Отдавна е доказана и ползата от умерената консумация на кафе.