С пускането на яслите и детските градини горе-долу бяхме на ясно каква ще е ситуацията в училищата с коронавируса, а най-кратко казано е, че това, което става навсякъде ще стане и в тях. Това заяви доц. Ангел Кунчев по повод началото на учебната година в условията на пандемията от К-19 в ефира на БНТ.

„Няма как да ги направим острови, но при мерките, ако се спазват, аз ви гарантирам, че там ще е най-малък рискът. Въпреки че децата комуникират с много свои връстници. Много са добри мерките. Това, което бе измислено от работните групи на двете министерства е много хубаво, на мен ми харесва. Въпросът е да го спазваме, а вече няколко месеца виждаме, че това не ни е силната страна“ уточни още експертът.

По думите му случаите на това заболявания на деца под 15 години са много малко. „Тръгването на училище не променя начина на живот. Детето ще бъде и в мола, и навън, и в училище“, коментира още той.

По повод скептиците и как се борят с хората, които приемат коронавируса за измислица, Кунчев заяви: „Продължаваме да казваме истината. Има толкова много изобилие от данни, цифри, факти и от други страни“.

„Тази седмица достигнахме пика от 300 000 за 1 ден. Израел затвори държавата, а ние спорим дали трябва да носим или не маска. Учудващо е, че въпреки това ние сме на едно относително ниско ниво на заболеваемост, посочи доц. Кунчев.

Според него в момента има прекрасната почва за фалшиви новини и теории на конспирацията. „Като процент на хората, които отричат фактите, сме на едно от първите места. Така беше и преди години с ваксините и сега виждаме ефектът", каза гневно доц. Кунчев.

„Голямата част от мълчаливото мнозинство прави каквото трябва. Ние нямаше да може да постигнем това, ако нямахме подкрепа. Но всички хора, които говорят и по телевизии, и в интернет, създават едно масово впечатление за недоволство“, заяви още той.

Според него ситуацията с медицинския персонал и РЗИ и много тревожна. „Ако това нещо продължи още година аз силно се притеснявам, че няма да успеем да продължим с това темпо“, заяви той.