В Белгия лекарите от болница "Сен Пиер", която е една от водещите в страната, са направили коридор на презрението и позора" за премиера Софи Уилмес. 

Тя е пристигнала в здравното заведение, за да покаже моралната си подкрепа към персонала.

Лекарите и медицинските сестри застанали от двете страни на пътя, който води към болницата. В момента, в който кортежа на премиера минавал покрай тях, те се обръщали с гръб.

Така демонстрирали своето негодувание от това как белгийските власти се отнасят към системата на здравеопазването в условията на коронавирус. 

В акцията са взели участие 120 лекари, медицински сестри и служители на Спешна помощ.

"Лекарите настояват за изплащане на финансови компенсации или увеличение на заплатите за изминалите два месеца в условията на тежка работа", заяви представителят на лекарския профсъюз Дирк Ван Овертвелдт.

Персоналът на "Сен Пиер", както и лекарите от цялата страна са възприели с негодувание разпореждането лекарите да работят извънредно при нужда.

"Нашите лекари така и така постоянно работят извънредно и принудителните мерки предизвикват недоволства", допълва Дирк Ван Овертвелдт.

Въпросът за пряка финансова подкрепа за лекарите се обсъжда в Белгия от началото на април. Но досега няма решение, нито конкретни предложения.

Последния месец правителството на страната е концентрирало всичките си усилия в покупката на маски и защитно облекло за персонала. 

От началото на пандемията в Белгия са починали 9 052 души с потвърден коронавирус, а заразени са били 55 280 души от населението, което наброява 11, 5 млн. 

Превод БЛИЦ